Un passeig pel Poble-sec de Barcelona

 

Un passeig pel Poble-sec de Barcelona



El Poble-sec és un barri de contrastos on viuen 40.000 persones, un barri d’acollida, amb gent vinguda de tot el món —el 42 % de la població és d’origen estranger—, i és l’únic de Barcelona situat a tocar del mar i la muntanya.

Barri amb passat artístic i obrer

Les Tres Xemeneies són la icona del barri, emblema del seu passat fabril. Josep Guzmán, del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, comenta la importància de la fàbrica La Canadenca, que va convertir Barcelona en la primera ciutat espanyola que es va il·luminar a principis del segle XX. A més la vaga protagonitzada pels seus treballadors va reduir la jornada laboral a vuit hores a tot Catalunya.

El Paral·lel és una de les avingudes més mítiques de Barcelona. Des de finals del segle XIX, es va configurar com una àrea d’espectacles populars, altament lliberal i tolerant i, alhora, lumpen. Però també va ser una avinguda molt lligada al moviment obrer.

Barri sense semàfors

El carrer de Blai i la rambla del Poble-sec formen mig quilòmetre de carrer per a vianants que el 2010 va patir una explosió de bars de tapes. Uns 40 establiments ocupen la vorera d’un dels carrers més coneguts del barri. I com un llogarret de la Gàl·lia, la llibreria La Carbonera s’ha convertit en quatre anys en un punt de trobada i molt més que un establiment on venir a comprar llibres.

La Carbonera està situada al carrer de Blai, 40

Com a curiositat: és un dels barris de la ciutat amb menys semàfors, pots anar de la plaça d’Espanya fins a la de La Carbonera, a tocar del mar, sense aturar-te en cap. I disposava de la font més viatgera de Barcelona, la font de Ceres, que estava dedicada a la deessa romana de l’agricultura. Va coronar durant anys la peculiar plaça del Sortidor

Bodegues i tapes

El Poble-sec encara conserva intactes l’ànima d’algunes bodegues, com la Saltó o la Quimet & Quimet, una taverna fundada el 1914 que des de fa 30 anys està especialitzada en salaons. És una explosió de colors a la vista i de sabors per al paladar, sense cadires!

La bodega Quimet & Quimet la trobareu al carrer del Poeta Cabanyes, 25