No és qüestió de fortificar l'habitatge, sinó de 'donar-li minuts' a la porta"

 

El fenomen de l'okupació d'habitatges augmenta en general?

-Desgraciadament, sí. És una cosa que veiem a través de les estadístiques oficials. Anualment estem parlant de més de 14.000 ocupacions il·legals, quan fa quatre anys eren unes 10.000.

-Afortunadament, des de fa uns anys observem una conscienciació ciutadana més gran en la seguretat domèstica. Quan es produeix un robatori en un bloc , la gent tendeix a elevar la seva consciència i truca a experts per preguntar pel canvi de pany, instal·lació de forrellats o com està passant darrerament, per sistemes de seguretat antibumping.

-No és qüestió de fortificar un habitatge, sinó de donar minuts a la porta de casa nostra. Per a un lladre, haver de fer soroll per forçar una porta o utilitzar més temps del que té previst és l'element dissuasori més gran. Per això recomanem que per poc més de 300 euros podem instal·lar un cilindre anti-trepant-i bumping i un escut protector i si instal·lem un forrellat de seguretat addicional, per menys de 500 euros estem dient-li al lladre que la nostra porta li costarà obrir-la més que altres.

-Nosaltres, ens trobem de tot. Okupes que presenten contractes falsos davant de Policia i jutges deixant el propietari indefens; motins en alguna comunitat de veïns contra els okupes, i el que més ens preocupa, que hi hagi obreportes, perquè em nego a esmentar manyà alguns professionals que s'anuncien com a serrallers, que col·laboren obrint la porta d'immobles a okupes que els sol·liciten els seus serveis al·legant que se'ls han quedat les claus a dins. Els serrallers acreditats tenim un protocol d'actuació quan ens truquen, i sovint ens hem presentat amb la Policia al costat.

-La majoria de serrallers fa una dècada que tenim molt en compte la situació de molts col·lectius desafavorits, entenem moltes situacions de risc, però la propietat privada, creiem que un valor que no es pot vulnerar.

Els lladres ja no roben amb la simple puntada de peu a la porta o l'ús de palanques. Sí que encara hi ha robatoris d'aquest tipus, però els lladres estan utilitzant tècniques que requereixen certs coneixements i tècniques pròpies de serrallers, precisament. Ens preocupa l'accés a través de pàgines web sense cap control de les administracions de venda d'eines per a serrallers, que acaben a les mans de lladres.