Por a les cases al 'Topolino'

Els serrallers alerten de la nova eina que obre gairebé totes les portes en segons

La Unió de Serrallers de Seguretat alerten que el 80% dels panys estan obsolets i poden ser una de les causes de l'augment del robatori en habitatges

Karim Agharbi@KarimAgarbiRadio Madrid04/04/2023 - 8:05 h CEST

"El "Topolino" és una de les eines més importants que s'ha desenvolupat en els darrers 30 anys" assegura Jose Luis García Vicuña, president de la Unió de Serrallers de Seguretat (UCES). "És molt fàcil d'utilitzar, no fa soroll, és molt ràpida i, a sobre, la clau queda copiada per fer-la servir en el moment que es vulgui", alerta Vicuña. Els robatoris amb violència als habitatges de la Comunitat de Madrid van augmentar un 14.5% el 2022 i l'associació de serrallers, que representa el 80% dels professionals, creu que l'aparició d'aquestes eines està darrere d'una part de l'augment en aquest tipus de delictes

Des de UCES avisen que la majoria dels panys del país, calculen que el 80%, s'han quedat obsoletes davant de l'avenç de la tecnologia. A això se suma que, abans, les eines que fan servir els professionals requerien tenir una llicència i una justificació per comprar-les, però des de l'aparició d'Internet aquest control n'ha perdut el sentit. Ara qualsevol de les eines poden adquirir-se a la xarxa i es pot aprendre a utilitzar-les als tutorials que hi ha a diferents plataformes.

Així es fa servir

Una d'elles és el Turbo Fast Key Topolino, a què es refereixen com el "Topolino". Vicuña explica que l'eina utilitza una tècnica d''auto-impresionning': "Es col·loca l'aparell al bombí del pany i per mitjà d'uns moviments molt fàcils de fer, copia el codi de la clau i es pot utilitzar en el moment en què es vulgui". L'expert manyà alerta de dos factors més: el procés es pot fer en diverses tandes i dura entre 15 segons i 1 minut. Per això, el president dels serrallers considera que “cal posar límit a aquest tipus de vendes il·legals o al·legals si es vol evitar que es produeixi un augment de robatoris en els propers mesos”.

La Comunitat de Madrid se situa al novè lloc de les comunitats on més ha crescut (14.5%) el robatori amb violència en vivendes el 2022, en xifres totals, 9.437 casos més, segons dades de la Policia Nacional. El creixement ha estat generalitzat, encapçalant la llista La Rioja, amb un augment del 32%, seguida d'Extremadura (24,1%) i Catalunya (20,4%). A la cua de la llista hi ha Canàries i Astúries, on s'han reduït respecte de l'any anterior.

Aquest dimarts des de UCES han demanat al Govern central que llancin un pla de renovació per canviar els panys de vivendes i negocis a tot el país. Des de l'associació calculen que quatre de cada cinc habitatges principals a Espanya tenen més de 25 anys d'antiguitat i més de la meitat de les llars espanyoles tenen més de 35 anys i estimen que, portant-ho a terme un pla de renovació, es podrien reduir a un 30% els delictes de robatori amb violència a vivendes.